FANDOM


  ,"aku tulis buku ini, untuk membuat orang bahagia," 
   -C.S Lewis


250px-C.S. Lewis
C.S Lewis
informasi karakter
umur

1898-1963

rumah

Bumi

jenis kelamin

laki-laki

spesies

manusia

KarakterSunting

Clive Staples Lewis (29 November 1898 - 22 November 1963), biasanya dirujuk sebagai CS Lewis dan dikenali untuk rakan-rakan dan keluarga sebagai "Jack", adalah novel, penyair, akademik, medievalist, pengkritik sastera, eseis, meletakkan ahli teologi, danpembela Kristian dari Belfast, Ireland. Dia dikenali kerana kedua-dua kerja fiksyen beliau, terutama The Screwtape Surat, The Chronicles of Narnia, dan The Trilogy Angkasa dan bukan fiksyen, seperti Kristian Mukjizat, Mere, dan Masalah Sakit.

CeritaSunting

List 6 160 20110112 020819 357
Lewis dan rakan-rakan novel JRR Tolkien adalah kawan rapat. Kedua-dua penulis berkhidmat di fakulti Inggeris di Universiti Oxford, dan kedua-duanya aktif dalam kumpulan Oxford formal sastera yang dikenali sebagai "Inklings". Menurut memoir Terkejut oleh Joy, Lewis telah dibaptiskan di Gereja Ireland (sebahagian Perjamuan Anglikan) pada kelahiran, tetapi jatuh dari imannya semasa remaja beliau. Disebabkan pengaruh Tolkien dan rakan-rakan yang lain, pada usia daripada 32 Lewis kembali kepada Perjamuan Anglikan, menjadi "orang biasa yang sangat biasa Gereja England". imannya mempunyai kesan yang mendalam terhadap kerjanya, dan siaran radio perang pada subjek agama Kristian membawanya pujian luas.
180px-C.S. Lewis' signature

Tanda tangan C.S Lewis

Pada tahun 1956, beliau berkahwin Davidman Joy penulis Amerika, 17 tahun lebih muda, yang meninggal dunia empat tahun kemudian kanser pada usia 45 tahun. Lewis meninggal dunia tiga tahun selepas isterinya, akibat kegagalan buah pinggang. Kematiannya datang satu minggu sebelum tarikh harijadi ke 65. Liputan media kematiannya adalah minimum; dia meninggal dunia pada 22 November 1963 pada hari yang sama bahawa Presiden Amerika Syarikat John F. Kennedy dibunuh, dan pada hari yang sama satu lagi penulis terkenal, Aldous Huxley, meninggal dunia. Karya-karya Lewis telah diterjemahkan ke dalam lebih daripada 30 bahasa dan telah dijual berjuta-juta salinan. Buku yang membentuk The Chronicles of Narnia telah dijual yang paling dan telah dipopularkan di atas pentas, TV, radio, dan pawagam.